Как да научим детето да се храни само̀

Бебето, което до вчера сме хранили с лъжичка вече не е бебе и трябва да започне да се храни само̀. Но как? Този преход изглежда труден, но с малко търпение и правилни стъпки може да протече съвсем неусетно.

Ето три основни съвета:

1.Започнете с храни, които детето може да хване с ръце. Например крекери, бисквити, оризовки, парчета плод или зеленчуци нарязани на пръчки като краставица и червена чушка.

2.Оставете пред него лъжица и вилица на всяко хранене. Покажете му как се използват (като ядете  вашата порция с прибори) и го насърчете да опита. Навиците се изграждат стъпка по стъпка.

3.Поднесете приборите към устата – загребете храната и я поднесете към устата на детето. Така ще му помогнете да разбере целия “процес”  и ще му помогнете да изгради умението да се храни само̀.

Как да научим едно дете да използва лъжица

Придобиването на умения като боравене с лъжица са част от умственото развитие. От тази гледна точка детето трябва да е готово за да започне да се храни само. Обикновено бебетата могат да поднесат една пълна лъжица към устата си когато навършат 9 или 10 месеца, а загребването на храна става малко по-късно – на възраст между 12 и 15 месеца.

Подготвили сме ви няколко съвета, които могат да помогнат:

1.Започнете с  лъжичка с къса дръжка. Така ще бъде много по-лесно на детето да я поднесе към устата си.
2. За начало вие загребвайте храната с лъжицата. За предпочитане е храната да е кремообразна и гъста (тип пюре) а не парчета, които може да паднат от лъжичката.

3.За да улесните детето в опитите му да използва лъжица, изберете дълбока купа, а не чиния. За предпочитане със захващащо дъно за да не се плъзга .

Иновативните  прибори за бебета на Doddl, подходящи за бебета над  6 месечна възраст са идеалните първи прибори. Създадени са да използват интуитивния захват на бебето, поради което използването им се усвоява много лесно. Краищата им са меки, не нараняват чувствителните бебешки венци. Иновативните  прибори за деца  Doddl са подходящи за деца на възраст над 12 месеца.Освен комплект с вилица и лъжица за тази възраст може да намерите и сет с нож. Късата, ергономична дръжка насърчава правилния захват и правилното поставяне на пръстите. Спомага координацията и контролираните движения. Използването на Doddl като първи прибори за хранене ще помогне на децата ви да преминат плавно към хранене с прибори за възрастни.

Идеални за малки ръчички

Дизайнът им е изключително “умен”, а качеството много високо. Справяме се много добре, забелязвам че ги използва с много по-голяма лекота от другите прибори. Чудесни са!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.