Доколко здравословни са „памучните“ тъкани за бебетата и децата, а и за нас

Според СЗО, 40% от хората през 2030 година ще страдат от някаква форма на алергия. Обикновено алергиите се провокират в най-ранна възраст. Кожата на бебето е от 3 до 5 пъти по-тънка, нежна и податлива на дразнене, отколкото на възрастните, което е сериозна предпоставка за развиване на алергии и хронични кожни заболявания.

При производстото на стандартните памучни платове масово се използват химически багрила с тежки метали, както и избелване с хлор. Потребителите получават модния за сезона цвят, но дали няма връзка между хлора и тежките метали в бебешкия памук и раздразнената бебeшка кожа? Бебето прекарва 24 часа, облечено и увито в памук месеци наред и въпросът е как се отразява това на здравето на кожата? И на комфорта му като цяло.

При отглеждането на памука в Китай, Индия, Турция, Пакистан, Узбекистан, а дори и в САЩ и Австралия се използват агресивни химикали, пестициди, инсекцитиди и индустриално замърсена вода (10 000 литра вода на килограм продукция – не е за вярване нали?). Основната цел е максимално повишаване на добивите на „бялото злато“, както наричат памука. Конвенционалният памук е една от най-замърсените култури в света и същевременно една от най-използваните.

САЩ и Австралия, които също се в челната десетка на производителите на памук, прилагат по-стриктни стандарти за отглеждане, като потребителите там все по-често се интересуват от биологично отглеждания или т.н. органичен памук.

Според Американската Педиатрична Асоциация, комфортът е основен фактор в развитието на бебето, като влияе директно на нервната му система, настроението, храненето и съня. Дали памукът допринася за комфорта или е част от проблема? Какво е памук всъщност, как се отглежда и защо органичният памук става по-важен за бебето от обикновения? И защо това е световна тенденция основно при бебешките тъкани, поне засега.

Реномираните производители на бебешките памучни изделия използват органичния памук, главно поради натиска на клиентите си – загрижени родители, но такъв ли е случаят с памука за възрастни? И дали този родител, койтo има опцията да си купи дънки Levi’s, произведени в Мексико за 29 долара или същите, но произведени в САЩ за 55 долара, намира съществена разлика между качеството? Както показват експериментите на потребителите – едните пускат боя при пране, а другите не, като тези, които пускат боя са всъщност качествените. Защото се използват естествени пигменти, а не химически стабилизатори при оцветяването. Памукът е значително по-мек и нежен за кожата, приятен на допир и при носене – но скъпите дънки избеляват, късат се по-лесно поради необработените химически памучни нишки и имат само 12% пазарен дял в Щатите. В сравнение с 31% при бебешките тъкани, разликата е в пъти и се обяснява главно с по-ниската потребителска култура на по-старите поколения, липсата на информация и небрежност към здравето. Асоциациите на потребителите в отделните щати се опитват да догонят американските педиатри в просветата, като очакванията са до 2025 г. повечето потребители да са запознати с проблема, да си съставят мнение и да реагират, обръщайки тренда.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.